Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Produse Meniu
Sunteţi aici: > Pagina principală >

Hárs

Hárs

/Tilia cordata Mill. – Kislevelű hárs

Tilia  vulgaris Hayne – közönséges hárs,

Tilia platyphyllos Scop. – Nagy- vagy széles levelű hárs/

szádokfa

Sétányaink, tereink, ligeteink kedvelt fái, terebélyes, magas növésű, lombos koronájú, szép megjelenésű, finom illatú, lombhullató fa. A kis- és nagylevelű /Tilia latypyllos Scop./ hársfák virágai jelentős gyógyászati célokat szolgálnak.

A hársfajok között az ezüsthárs virágát ipari célokra történő felhasználásra alkalmazzák, ne alkalmazzuk  házi használatra.

Gyűjtés ideje: május-június

Gyűjtés és feldolgozás: A gyűjtés pontos felismerés után a virágzás kezdetén történik. Nagyon fontos a jó időpont megválasztása, a virágzáskor a virágok 2/3 része legyen kinyílt állapotban /szárításkor tovább nyílik/. Ilyenkor óvatosan járjunk el, a virágot tartalmazó ágvégeket ollózzuk le, hogy a fát megkíméljük. A szárítást padláson végezzük, papírlapra terítve, vékony, egyenletes rétegben.

Fő hatásai:

Fő hatásait a flavonoidjai /kvercetin, tilirozid/, illóolaja /farnezol/,nyálka-, szaponin-, cserzőanyag-, ciánglikozid-, izzasztó flavonglikozid-tartalma adják. A levél tartalmaz C- vitamint is.

Belsőleg:

A népgyógyászatban a legismertebb szerek egyike, sokoldalúan felhasználták. A meghűléses betegségeknél a fájdalmat és lázat egyaránt csillapítja. Izzasztó, lázcsillapító önmagában, de teakeverékek nélkülözhetetlen alkotóeleme. Csillapítja a köhögést, köptető, nyákoldó. Erősíti a gyenge idegeket, vértisztító, szívműködést serkentő hatású. Oldja a görcsöket, mert epehajtó hatással rendelkezik, az egész emésztőrendszerre jótékonyan hat. Vizelethajtó és gyomorerősítő teák alkotórésze. Fokozza az ellenálló képességet.

Külsőleg:

Száj- és toroköblítő szerek alkotója, teájával eredményesen inhalálhatunk nátha, meghűlés, influenza idején. Bőrápoló kozmetikai szerek alapanyaga. A hajmosáshoz, hajöblítéshez is eredményesen használhatjuk. Reuma elleni gyógyfürdők, felfázás esetén ülőfürdőként, de borogatásként alkalmazva is kifejti gyógyhatását. A téli időszakban az átfázott, meghűlt testet átmelegíti.

Keverékben:

Lázcsillapításra, izzasztásra –feketebodza virágával azonos /1:1/ arányban keverve /2 evőkanállal fél liter vízhez/.

Torokgyulladásra, hurutoldásra- feketebodza virág, ökörfarkkóró virág, kakukkfű, fodormenta társításával , citrommal és mézzel.

Fénytelen, törékeny hajra- csalánlevéllel /vagy gyökér/ készült teakeverékkel öblítsük le a tisztára mosott hajat.

Gőzölés középfülgyulladás esetén: kakukkfű, kamilla, borsmentával /azonos arányban keverve/ elkészült tea fölött a füleket oldalirányban a gőz fölé tartjuk /10-15 perc/.

Inhalálásra megfázáskor, arcüreggyulladásra- kakukkfű, borsmenta /gyerekeknek fodormenta/, citromfű keverékével.

A szakemberek által előírt adagok betartása mellett nem okoz panaszt, ezért tartsuk be az adagolás szabályait. Idősek, szívbetege lehetőség szerint csak rövid ideig alkalmazzák belsőleg, mert gyengítheti a szívet.

A hársak fájából szenet készítenek, amelyet porítva sebgyógyító és bőrbántalmak elleni hintőporokhoz, fogporokhoz keverve hasznosítják.